Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019


ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Τα τελευταία χρόνια γίνεται  μεγάλη συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα της ύπαρξης  εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία. Είναι αποδοτικό το εκπαιδευτικό σύστημα των σχολείων; Τα παιδιά μαθαίνουν ή αποστηθίζουν τις γνώσεις; Τι παραπάνω προσφέρει το σχολείο; Οι απόψεις είναι πολλές και αντικρουόμενες . 
Το σίγουρο είναι, ότι μέσα σε αυτό το κλίμα των αλλαγών, έχει αναδυθεί μία εξαιρετική δυνατότητα στους μαθητές: η συμμετοχή τους σε μαθητικούς διαγωνισμούς. Ο  θεσμός αυτός έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με τους μαθητικούς διαγωνισμούς θεμελιώνεται ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η νεότερη παιδαγωγική και επιστημονική σκέψη. Βοηθάει όλους τους διαγωνιζόμενους μαθητές να αφομοιώσουν περισσότερα στοιχεία για αυτά που τους προσφέρονται στην εκπαίδευση.
Αυτό που χρειάζεται να τονίσουμε είναι ότι δεν πρέπει να πιέζουμε το παιδί μας να συμμετέχει σε δραστηριότητες, οι οποίες δεν ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντα του και δεν ανταποκρίνονται στις ικανότητες του. Η συμμετοχή των παιδιών σε διαγωνισμούς πρέπει να ψυχαγωγούν και να διασκεδάζουν το παιδί. Παρακάτω προτείνουμε κάποιους από αυτούς  που τρέχουν αυτό το διάστημα: 

 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΓΚΟΥΡΩ
Για 12η συνεχή χρονιά, τα Εκπαιδευτήρια “Η Ελληνική Παιδεία” θα λειτουργήσουν και φέτος ως επίσημο εξεταστικό κέντρο για το διεθνή μαθηματικό Διαγωνισμό Καγκουρό:
·      Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, ώρα 9:00.
·      Διεύθυνση: Κανάρη 9 και Συγγρού, Μαρούσι, πλησίον λεωφόρου Κηφισίας.
·      Πληροφορίες και Εγγραφές: elp.gr/kangaroo
Επιτροπή Εξεταστικού Κέντρου Ελληνικής Παιδείας
για το Διαγωνισμό Καγκουρό 2019
τηλ.: 210 36 14 119
emaikangaroo@elp.gr

Χρήσιμες Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Τι είναι ο Διαγωνισμός Καγκουρό:
·      Ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός διαγωνισμός στον κόσμο: 6,5 εκατομμύρια μαθητές, σε περισσότερες από 70 χώρες!
·      Απευθύνεται σε μαθητές από Β’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου με θέματα προσαρμοσμένα στην ηλικία και το γνωστικό τους επίπεδο.
·      Περιλαμβάνει θέματα σε μορφή γρίφων και έξυπνων μαθηματικών παιχνιδιών που δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις.

Οφέλη για τους Μαθητές:
·      Διευρύνουν τη σκέψη τους, ανακαλύπτουν κρυμμένα ταλέντα και αντιμετωπίζουν τα μαθηματικά ως παιχνίδι.
·      Εξασκούνται σε δεξιότητες όπως εποπτεία χώρου, λογική, γεωμετρία, μέτρηση και πράξεις και επίλυση προβλημάτων.
·      Αποκτούν εμπειρία να ανταποκρίνονται σε διεθνείς εξετάσεις υψηλού επιπέδου με αισιοδοξία και ευχάριστη διάθεση.
·      Αισθάνονται ηθική ικανοποίηση από τη συμμετοχή τους ενώ έχουν την ευκαιρία να διακριθούν.
·      Λαμβάνουν δώρα με εκπαιδευτικό περιεχόμενο (όλοι, ανεξάρτητα από την επίδοσή τους).

Τα εκπαιδευτήρια “Η Ελληνική Παιδεία” είναι επίσημο εξεταστικό κέντρο του διαγωνισμού Καγκουρό τα τελευταία 12 χρόνια και εξυπηρετεί μαθητές από όλη την Αττική. Το σχολικό συγκρότημά μας στο Μαρούσι, βρίσκεται στην οδό Κανάρη 9 και Συγγρού και είναι εύκολα προσβάσιμο από τη λεωφόρο Κηφισίας.


 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΥΣΙΑΣ
Ο Λυσί@ς είναι Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω Internet, ο οποίος οργανώνεται για 23η συνεχή χρονιά.


Ο διαγωνισμός διεξάγεται, παραδοσιακά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτωναπό τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, με μεγάλους χορηγούς την COSMOTEκαι τη Microsoft Hellas, και τη συνεργασία του Ιδρύματος Λαμπράκη, της ΕΕΔΕ, της ΕΠΥ και της Cyprus Computer Society, διακεκριμένων επιστημόνων από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, καθώς καιεκπαιδευτικών απ’ όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.


Ο Διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο φάσεις:

Αρχική φάση (1-31 Μαρτίου 2019)
Οι μαθητές συμμετέχουν ατομικά, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε βοήθημα, από οποιονδήποτε χώρο της επιλογής τους, ή την τάξη τους, με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στην τελική φάση προκρίνονται οι 300 πρώτοι κάθε τάξης, ανάλογα με το σκορ που συγκέντρωσαν στο παιχνίδι, στην καλύτερη από τις 3 προσπάθειές τους.

Τελική φάση (Σάββατο 11 Μαΐου 2019) 

Όσοι μαθητές προκρίνονται στην τελική φάση, προσέρχονται σε προκαθορισμένα Κέντρα ΛΥΣΙΑ, τα οποία δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο. Το παιχνίδι διεξάγεται παρουσία επιτηρητών σε χρονικό διάστημα 1 ώρας, σε 1 προσπάθεια. Δεν επιτρέπεται η συνεργασία ή χρήση βοηθημάτων  (παρά μόνο αυτών που παρέχονται από το παιχνίδι).


3α ΒΡΑΒΕΙΑ YouSmile

Τελική ημερομηνία υποβολής προτάσεων 31 Μαρτίου 2019

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο «YouSmile» σας καλούν να συμμετέχετε στα 3α Ετήσια Βραβεία «YouSmile». Στόχος μας μέσα από τις βραβεύσεις να αναδείξουμε πράξεις και πρωτοβουλίες παιδιών, (σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο), που είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες. Τα 3α Ετήσια Βραβεία «YouSmile» είναι εγκεκριμένος μαθητικός διαγωνισμός από το Υπουργείο Παιδείας με αριθμό πρωτ.19695/2019.

Τον Ιούνιο του 2018 διοργανώσαμε τα 2α Βραβεία YouSmile στα οποία τιμήθηκαν πάνω από 5.800 μαθητές από 92 σχολεία από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, έκαναν την διαφορά σε κάποιον τομέα! Σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 8 διακριθέντες βραβεύτηκαν για τις εξής κατηγορίες :
·         Παιδιά που βοηθάνε παιδιά
·         Σχολείο που βοηθάει παιδιά
·         Δικαιώματα
·         Αθλητισμός
·         Τεχνολογία-Επιστήμες
·         Τέχνη-Πολιτισμός
·         Περιβάλλον
·         Ενήλικας που ενέπνευσε παιδιά

Συνολικά στα 1α και στα 2α Βραβεία YouSmile έχουν βραβευτεί 7.600 μαθητές από 158 σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Έμπνευση για τα Βραβεία YouSmile αποτελεί ο ιδρυτής του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Ανδρέας Γιαννόπουλος, ο οποίος σε ηλικία μόλις 10 ετών και πριν φύγει από την ζωή κατάφερε να κινητοποιήσει όχι μόνο την οικογένειά του αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία! Η δύναμη και το όραμα του Ανδρέα, ενός παιδιού 10 ετών, είχε ως αποτέλεσμα να ιδρυθεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που στα 23 χρόνια δράσης του έχει στηρίξει 1.500.000 παιδιά.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αντιλαμβανόμενο τη δύναμη κάθε παιδιού και την ανάγκη του να δημιουργήσει ελεύθερα, έχει συστήσει την Ευρωπαϊκή Μαθητική Εθελοντική Δράση «YouSmile».

Στόχος του YοuSmile είναι τα ίδια τα παιδιά να ενημερώνουν και να ενημερώνονται για τα δικαιώματα τους, να συμμετέχουν σε δράσεις με στόχο την προάσπιση αυτών, έχοντας στην διάθεσή τους όλα τα κατάλληλα «εργαλεία». ΤοYouSmile δίνει στα παιδιά το βήμα να μιλήσουν και να δράσουν για όλα όσα τα απασχολούν, χωρίς καμία παρέμβαση από τους μεγάλους.

Για την κατάθεση των συμμετοχών και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στην κυρία Ράνια Παπαδοπούλου στο 2107609550 ή μέσω email στο yousmile@hamogelo.gr




                             ΣΧΟΛΙΚΟ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΣΚΑΚΙ
  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου